Windows 8 Client si Hyper-V 3.0
Si uite ca venit si momentul sa facem un test cu Windows 8 Client. Si ce altceva sa testez in afara de interfata asta noua? Nu, nu va arat meniul de start care oricum e gandit doar pentru tablete, dar macar Explorer-ul merita aratat.
Hyper-V 3. Da, Hyper-V e acum disponibil si in Windows 8, chiar daca multi au considerat ca este doar un zvon si nu se va intampla niciodata.
Sincer nu e ceea ce ma asteptam. Cand am auzit acum mult timp zvonurile, ma gandeam ca MS o sa faca ceva gen Citrix sau NxTop si o sa te lase sa partajezi mai efficient sistemul. In schimb au facut aceeasi chestie care a fost si pana acum cu Windows Server. Un hypervizor strans legat de sistemul de operare ce este instalat prima data pe masina. Asta inseamna ca dupa ce activezi Hyper-V, OS-ul instalat devine parent partition (hai sa zicem ca e un fel de service console din ESX, dar nu chiar, de fapt daca ma gandesc mai bine diferenta e enorma si oricum Vmware a renuntat la service console de mult timp) toate celelalte masini virtuale depinzand de el.
Consola de administrare e la fel cu ce am intalnit pana acum in celelalte versiuni de Hyper-V. Iar wizard-urile sunt destul de simple ca orice novice sa fie in stare sa seteze cateva masini virtuale.
Dupa cum vedeti Dynamic Memory e prezent in continuare si bineinteles noul format de disk virtual VHDX, cel care face posibile multe chestii cool si la care limita e de 16Tb. VMware trebuie sa fie atent la faza asta.
Una din chestiile astea pe care vhdx-ul le face posibile este Storage Move (Storage vMotion ) si permite mutarea masinii virtuale in alta locatie pe disk, pe un alt disk, sau pe un network share. Da, pe un network share. Stiu ca se va profita de noutatile SMB care il vor face o varianta foarte buna pentru solutiile NAS.
A fost adaugat si suportul pentru placi FC in masinile virtuale:
Network Resource Pools. Inca nu am stat sa-mi dau seama exact care e rolul, dar banuiesc ca e ceva in genul Port Group din VMware ESX.
Bandwidth management:
Suport pentru hardware offload la placile de retea:
Si alte cateva funtionalitati noi gen DHCP Guard, Router Guard si Port Monitor:
Si bineinteles ca ma sunt si alte chestii sub capota despre care vom afla in lunile ce vor urma. Dupa cum am zis la inceput, nu e ce ma asteptam eu, insa e un progres de la versiunea anterioara si macar o sa ne permita sa rulam masini virtuale x64 direct din Windows fara a mai cumpara un alt produs. Cu toate astea nu vad ca ar intra peste VMware Workstation. Daca asta ar fi vrut Microsoft ar fi trebuit sa scoata un produs diferit.
Cu alegerea asta MS scrie acelasi cod si pentru client si pentru server si in acelasi timp testeaza software-ul la greu prin multitudinea de entuziasti care o sa le incerce noul OS, chiar de la versiunea pre-beta.
Dar pana la urma au dreptate, e cea mai eficienta abordare.
Comment from Ovidiu (CODEXPERT.RO)
Time September 30, 2011 at 2:39 pm
Pacat ca n-are si Notepad cu ribbon. Poate in Windows 9… 🙂