Links & shortcuts in Windows
Ideea sa scriu despre tipurile de link-uri in Windows mi-a venit de la povestea cu folderul WINSXS. Dar ca sa nu ma lungesc o sa incep sa explic cat mai pe scurt. Un link reprezinta un mod alternativ de a accesa o resursa iar in cazul de fata vorbim despre foldere si fisiere.
In Windows exista 4 tipuri de link-uri pe care o sa le descriu mai jos:
Explorer Shortcuts – Le intalnim foarte des, in special pe desktop 🙂 si le cream din Windows Explorer. Sunt fisiere interpretate de Explorer cu extensia LNK care ne redirecteaza catre fisierul sau folderul dorit.
Junction points – au aparut in Windows (mai exact in NTFS) de pe vremea lui NT si fara a exista foarte multe modalitati de a le utiliza pentru utilizatorul de rand. Reprezinta un obiect in file system care redirecteaza catre un folder aflat in alta parte (dar numai pe sistemul local; poate fi si pe alt volum). Sunt in continuare folosite si in Vista si Windows 7. Vezi C:\Documents and Settings:
Symbolic links – se deosebesc de Junction Points prin faptul ca pot redirecta si catre fisiere, nu numai foldere si suporta si locatii remote (e nevoie de cel putin Vista pe source & target). Pot fi create cu MKLINK si sunt vizibile la DIR:
Stergerea link-ului nu afecteaza in nici un fel informatia originala.
Hard links – reprezinta un pointer in filesystem catre datele aflate pe disk (reprezentand un fisier). Diferenta intre hard links si celelalte linkuri e ca pointeaza direct catre date, nu catre o cale din filesystem. Pot fi create mai multe hard link-uri catre acelasi fisier si in felul acesta poate fi accesat prin mai multe nume. Totul este transparent pentru utilizator insa orice modificare va afecta acelasi set de date. Fisierul este marcat ca sters doar atunci cand toate linkurile catre el sunt sterse. Sunt permise astfel de linkuri numai catre fisire (nu si foldere).
Sunt vizibile si pot fi create numai cu MKLINK (sau apeland API-urile).
Articolul reprezinta numai un punct de pornire. Pentru mai multe detalii check www.google.com