Active Directory Sizing
Cand vine momentul sa implementam un mediu nou Active Directory este foarte important sa facem un sizing corespunzator. De multe ori acest aspect trece cu vederea si din cauza ca serverele din ziua de azi sunt foarte performante iar degradarile de performanta din cauza unui sizing gresit pot trece cu vederea in prima faza. Dar pentru ca environmentul sa se comporte cat mai bine pe toata durata lui de viata, e bine sa facem putin studiu inainte.
Pe vremuri exista un tool de sizing pentru Windows 2000 insa cum hardware-ul s-a schimbat enorm de atunci nu prea mai e de folos. In schimb exista doua documente foarte bune; unul este de Windows 2003 insa il consider inca folositor:
Capacity Planning for Active Directory Domain Services
Active Directory Performance for 64-bit Versions of Windows Server 2003
Foarte important pentru un domain controller este RAM-ul si procesorul. Disk-ul nu este atat de important, daca sizing-ul pentru RAM se face cum trebuie, iar adaptoarele de retea rar ajung sa fie folosite la maxim. Regula de baza este ca NTDS.DIT-ul sa incapa in RAM. Daca DC-ul va reusi sa-l cache-uiasca in RAM atunci nu va mai apela la disk. Iar pentru a estima cam la ce dimensiune maxima poate ajunge baza de date gasiti informatii in primul link. Eu de regula calculez cam 60Kb/user.
Iar pentru CPU gasiti in al doilea document cateva teste facute cu 100.000 si 3.000.000 useri. O sa vedeti ca este foarte important modul in care clientul interactioneaza cu domain controllerul (protocol, autentificare, query). Ganditi-va ca sunt cazuri cand nu veti avea foarte multi clienti ce se autentifica interactiv pe Kerberos la DC (operatiune destul de costisitoare) dar veti avea foarte multe aplicatii ce isi trag date despre useri din AD.
Deci foarte important este sa puneti intrebarile potrivite si sa aflati exact cine si ce va interactiona cu noul mediu. Partea buna la AD este ca daca nu e suficient poti foarte usor sa mai trantesti un domain controller (daca ai bani bineinteles).