Windows Server 2008 R2–Incremental Backup to Network Share
Cand a fost lansat Windows Server 2008, una din marile probleme a fost utilitarul de backup. Nu numai ca a schimbat conceptele folosite in Windows 2003 dar era si incomplet si in multe cazuri inutilizabil. Microsoft a mai schimbat cate ceva in Windows 2008 R2 si cu toate ca utilitarul e departe de perfectiune, au fost facute imbunatatiri majore.
Astazi o sa ma opresc doar asupra unui mod de backup nu foarte cunoscut la Windows Server 2008. Foarte multa lume nu stie ca se pot face backup-uri incrementale chiar si atunci cand destinatia este un “network share”. Incremental e putin ciudat spus pentru ca modul in care functioneaza backup-ul acum il face foarte diferit de conceptul cunoscut de noi. Ca explicatie, Incremental acum se refera la faptul ca atunci cand se salveaza backup-ul, se salveaza doar diferentele dintre backup-ul anterior (full sau incremental) si momentul actual. La recover este accesibil doar backup-ul asa cum a fost el cand s-a facut incrementalul (adica doar o versiune si anume ultima). Avantajul fata de backup-ul full este durata pentru ca salvand doar diferentele puteti reduce fereastra de backup la chiar cateva minute (daca serverul nu este foarte utilizat). Dezavantajul este ca serverul trebuie sa urmareasca schimbarile ce se intampla la nivel de volum, informatie necesara pentru a realiza backup-ul incremental.
Pentru a realiza acest lucru sistemul de operare creaza un shadow copy la nivel de volum invizibil pentru utilizator, atunci cand se selecteaza optiunile Faster Backup Performance sau Custom cu Incremental setat pe unul din volume.
Asa cum este mentionat si in imaginea de mai sus, performanta la write a volumelor pentru care s-a activat incremental poate fi redusa cu pana la 200%.
Se recomanda ca Incremental sa nu se foloseasca pe volumele cu access intens la fisiere si cu foarte multe operatiuni de scriere.
In imaginile de mai jos se poate vedea diferenta de date intre un backup full si unul incremental.
De retinut: In cazul in care de la ultimul full backup au trecut mai mult de 14 zile si au fost facute cel putin 14 backup-uri incrementale, sistemul o sa faca automat un backup full.
Optiunile pentru setarea backup-ului incremental pot fi facute si din registry asa ca puteti face deployment prin gpo, script etc.
Detalii aici: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/bb891959(v=vs.85).aspx
(OverallPerformanceSetting din HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Windows Block Level Backup)