Cate ceva despre Bare Metal Client-Side Hypervisor–NxTop Engine

By Andrei Ungureanu - Last updated: Tuesday, March 8, 2011 - Save & Share - 2 Comments

Sau puteti sa mai spuneti si Desktop Hypervisor Type 1. Cred ca stim cu totii ce inseamna Type 1 Hypervisor si Type 2 cand vine vorba de virtualizare. Daca nu, o sa dau cateva exemple scurte:

– Hyper-V, VMware ESX sunt exemple de Bare Metal Hypervisors sau Type 1.

– Virtual PC, Vmware Workstations sunt Type 2 (ruleaza peste un OS deja existent).

Pana recent, Type 1 Hypervisors erau folosite si optimizate pentru server side, locul lor fiind in datacenter. Recent insa mai multe companii si-au arata intentia de a dezvola o platforma de virtualizare bare metal optimizata pentru client.

Si a existat Neocleus care incepuse asa ceva insa a fost achizitionata de Intel si urmele i s-au sters rapid de pe internet. Acum stau si ma gandesc, oare o sa scoata Intel platforme cu softul de virtualizare direct in firmware? Ar fi cool, nu?

Vmware si-a anuntat intentia insa a ramas in faza de intentie (vClient?).

Citrix – a trecut de faza de intentie si a scos XenClient. E o solutie care se integreaza cu XenDesktop si face ca VDI-ul sa fie mai mult de cat e. Daca voi avea vreodata ocazia sa aprofundez subiectul o sa mai scriu despre XenClient.

VirtualComputer – sa nu confundati cu Virtual PC de la MS. VirtualComputer este o companie de dezvolta NxTop, o solutie de VDI foarte performanta care se poate integra usor cu Hyper-V.

Zilele astea am avut ceva timp liber si m-am apucat sa testez solutia celor de la VirtualComputer NxTop Engine. Nu imi trebuia sincronizare cu o solutie server based ci doar un Hypervisor Type 1 facut pentru client.

System requirements gasiti aici: http://laptopvirtualization.com/nxtop/requirements iar compatibilitatea sistemului  o puteti face cu NXTop Ready.

Atentie ca in faza de instalare se ofera sa va “curete” harddisk-ul in caz ca nu gaseste suficient spatiu pentru a-si face o partitie primara.

Instalarea merge destul de usor, nefiind nevoie de foarte multe actiuni din partea utilizatorului.

image

Dupa instalare gasiti un VM numit NxTop Connect care contine browser-ul Google Chrome, Skype, clientul de RDP. Asta e un lucru foarte bun, imediat dupa instalare puteti surfa pe net fara a fi nevoie sa instalati un alt system de operare.

image

image

Crearea noilor masini virtuale se face foarte simplu si nici nu sunt foarte multe optiuni referitoare la customizarea acestora. Cu CTRL + tastele directionale se poate schimba foarte rapid intre masinile virtuale ce ruleaza.

Interactionarea cu celelalte volume sau harddisk-uri din sistem e limitata, sau mai bine zis inexistenta. E un lucru bun dpdvd al securitatii insa pe mine sincer m-a cam incurcat. Si interfata cam saraca in optiuni de customizare. De fapt daca stau sa le compar ar fi cam ca Hyper-V pe langa ESX.

Performanta e decenta. In timp ce instalam Windows 7, ma uitam la cateva tutoriale pe net (in Silverlight, din Chrome pe Linux – cu Mono bineinteles).

Pacat ca nu am reusit sa testez performantele 3D pentru ca placa mea grafica Nvidia GTX 460 nu este suportata in versiunea curenta. pentru lista placilor suportate verificati aici:

http://www.virtualcomputer.com/nxtop/nxtop-documentation/docs/nvidia

Si cam asta fost testul meu cu NxTop Engine. Poate cand voi reusi sa obtin un beta de 3.1 voi testa si performanta grafica.

 

Tehnologia nu e noua, insa ideea este foarte buna, reusind sa separe hardware-ul de OS pe partea de client. Sa vedem acum si daca o sa prinda, pentru ca la evolutia sistemelor actuale si un Type 2 hypervisor ca Vmware Workstation se comporta decent pe un I7 si nu toata lumea se gandeste la securitatea masinilor virtuale sau performanta apropiata de bare metal.

Time will tell, insa sunt zvonuri ar fi ca pana si Microsoft o sa o ia pe acest drum in scurt timp.

Posted in Virtualization • Tags: , Top Of Page

2 Responses to “Cate ceva despre Bare Metal Client-Side Hypervisor–NxTop Engine”

Comment from Ionut
Time May 4, 2011 at 8:38 pm

ma poti ajuta si pe mine cu acest soft?

Comment from Andrei Ungureanu
Time May 5, 2011 at 10:56 am

Pai de ce nu il iei direct de la ei de pe site?

Write a comment