Setarea mediului de test/dev virtual pentru soluţii Sharepoint
Aşa cum o parte din articolele ce urmează vor fi legate de soluţii şi servere Sharepoint, o să am nevoie de un mediu integru pentru testări. La drept vorbind dispun de unul ca ăsta la serviciu, însă nu aş dori in nici un fel sa compromit cumva securitatea de acolo prin a publica mai stiu eu ce date confidenţiale. Aşa că cea mai bună soluţie ar fi să-mi construiesc un mediu “from scratch”, complet separat de mediul de testare şi producţie de la serviciu. Componentele mediului de testare le voi realiza pe maşini virtuale VMWare găzduite pe un server Dell PowerEdge 2950. Softul de virtualizare utilizat este un produs VMWare distribuit gratuit: VMWare Server 2.
Pentru simplitate am separat articolul pe mai multe parţi după cum urmează:
Part 1. Setarea mediului virtual şi instalarea sistemului de operare.
Part 2. Instalare şi configurare serviciu directoriu Active Directory şi serviciu DNS.
Part 3. Instalare şi configurare server bază de date.
Part 4. Instalare şi configurare Windows Sharepoint Services 3.0
Primele trei părţi pregătesc sistemul de operare, serviciile de reţea şi backend-ul pentru ca in ultima parte să fie instalata platforma Sharepoint propriu zisă. Pentru cei ce au deja configurat un sistem de testare cu servicii directoriu şi bază de date pot sări direct pe ultima parte, integrindule pe acestea cu Sharepoint-ul. In principiu partea a treia ar putea să şi lipsească dacă va decideţi să utilizaţi o baza de date interna (SSEE) pentru backend(printr-o instalare basic standalone). In acest caz veţi obţine o arhitectură sigle tier, in care toate serviciile atât de frontend cât şi de backend vor rula pe un singur server. În cele ce urmează totuşi, voi realiză o instalare cu o bază de date Microsoft SQL full, separată pe un alt server (Domain Controller).
Aşadar, voi construi mediul de testare pe două servere virtuale. Primul va rula servicii de reţea (DNS, AD) şi baza de date iar pe al doilea IIS cu aplicaţia de Sharepoint.
Înainte de a începe procesul de instalare ar fi util să vă descărcaţi din timp softul de evaluare pentru proiect. Puteţi parcurge următoarele referinţe pentru a vă descărca totul de ce aveți nevoie:
- Microsoft Windows Server 2008 r2 Evaluation (180 days)
- Microsoft SQL Server 2008 Trial Software Evaluation Edition x64
- SQL Server 2008 Service Pack 1
- Windows Sharepoint Services 3.0 with sp2 x64
- Microsoft Office Sharepoint Designer 2007
În continuare, voi descrie in amănunt fazele de pregătire a serverelor virtuale și instalarea sistemului de operare Windows Server 2008 pe acestea.
10 Responses to “Setarea mediului de test/dev virtual pentru soluţii Sharepoint”
Pingback from Tweets that mention Setarea mediului de test/dev virtual pentru soluţii Sharepoint » RO Windows Administrators Weblog — Topsy.com
Time November 5, 2009 at 8:37 pm
[…] This post was mentioned on Twitter by Florin Matincă, Winadm. Winadm said: Setarea mediului de test/dev virtual pentru soluţii Sharepoint http://bit.ly/r6Zoh […]
Comment from Sebastian Soanca
Time November 8, 2009 at 7:58 am
Ca si idee, doar pentru faza de testing development,nu ai nevoie de windows server (2003 or 2008). Niste simpatici si-au dat seama ca se poate instala WSS & MOSS pe sisteme care ruleaza Vista sau Windows 7. Mai multe detalii aici (http://community.bamboosolutions.com/blogs/bambooteamblog/archive/2008/05/21/how-to-install-windows-sharepoint-services-3-0-sp1-on-vista-x64-x86.aspx). Respecte.
Comment from Sebastian Soanca
Time November 8, 2009 at 8:00 am
Later edit. Informatia a fost testata de mine pe un sistem ruland Windows 7
Comment from Andrei Ungureanu
Time November 8, 2009 at 12:06 pm
Cool ca merge si pe Vista sau 7. Asa poate o sa am mai multe sanse sa il invat 🙂 Nu l-am intrebat pe Valerian, insa inteleg oarecum ideea din spatele scenariului. La fel facem si cu alte produse in mediul de test acolo unde nu ne intereseaza performanta. Ne intereseaza sa testam ceva cat mai apropiat de real din punct de vedere al configuratiei produsului. Si in cazul asta e Sharepoint care si in productie e pe un server separat. Restul pot fi puse in configuratii nu tocmai recomandate, dar doar in mediu de test (gen AD + SQL).
Comment from Andrei Nicoara
Time November 9, 2009 at 5:01 am
Legat de mediul de test si de exemplele ce vor urma pe acesta. In opinia mea ar trebui sa se mearga pe o constructie fara AD cu autentificare FBA. Pentru un site cu utilizatori inregistrati diferenta de pret de licentiere este de ~100 euro / luna. De asemeni autoenrolmentul utilizatorilor, managementul lor, etc este mai usor pe FBA. Faptul ca se pune serverul SQL pe aceeasi masina nu este un impediment major pentru un site mediu avand in vedere hardul de azi.
Daca considerati ca nu este asa va rog sa publicati un scenariu cat mai simplu in care , folosind AD , un user isi creeaza cont prin site apoi isi modifica parola.
Comment from Valerian Ceaus
Time November 9, 2009 at 10:59 pm
Andrei N, sunt deacord cu tine ca o arhitectura cu autenfificare pe FBA fara AD este mai ieftina si undeva cu un management a utilizatorilor mai simplu, deobicei asa configuratii se construiesc pentru scenarii extranet. In articol insa, incerc sa ridic un mediu cit mai aproape de cel corporativ in care de regula exista deja Active Directory si se doresc mai multe din avantajele AD cum ar fi de exemplu SSO. Referitor la scenariul cu AD in care userul sigur isi creaza contul din sharepoint, trebuie sa zic ca poate fi realizat doar cu componente aditionale. Minim, se poate de trecut SP in regim cu Account Creation Mode, in care managementul utilizatorilor se va face din SP dar totusi controlat de un administrator. Sincer, nu am incercat niciodata alta configuratie decit cea cu AD standad, poate in ceva articole pe viitor voi incerca sa abordez subiectul.
Andrei U, cu sigurata nu as pune intr-un mediu de productie serverul sql si serviciu directoriu pe acelasi hardware. dar, intr-un scenariu de test ca al meu, in care nu am nevoie atit de performanta cit de prezenta tuturor componentelor, schema este absolut functionala.
Comment from Andrei Nicoara
Time November 10, 2009 at 3:00 am
Valerian, dar de ce te orientezi spre intranet corporativ ? In Romania cred ca ponderea valorica a contractelor de dezvoltare Sharepoint pentru acestea este inferioara celei aferente site-urilor extranet. Sa nu uitam ca in aceasta categorie intra toate implementarile pentru administratia publica sau ong-uri. Deasemeni site-urile corporative interne sunt in general dezvoltate de echipe de dezvoltare proprii cu accent pe functionalitate si mai putin pe perfectiune artistica.
Comment from dacul
Time November 11, 2009 at 4:26 am
Interesnt articolul,out of topic ma intereseaza si pe mine un articol de hyper v asa basic nu in detaliu si cand zic asta ma refer la arhitectura,cel putin pt inceput.Se poate gasi asa ceva aici?
Multumesc
Pingback from Setarea mediului de test/dev virtual pentru soluţii Sharepoint: Part I – Setarea mediului virtual şi instalarea sistemului de operare » RO Windows Administrators Weblog
Time November 18, 2009 at 10:02 pm
[…] articolul introductiv ziceam că mediul de test va fi setat pe doua servere virtuale VMWare. In cele ce urmează voi […]
Pingback from Andrei Ungureanu’s Blog : Winadmin se extinde :)
Time November 5, 2009 at 6:05 pm
[…] http://www.winadmin.ro/2009/11/05/setarea-mediului-de-testdev-virtual-pentru-solutii-sharepoint/ […]